Таксиметровите шофьори в Атина ще стачкуват 48 часа на 5-6 декември, а в Солун - четири дни на 4-8 декември. Това обявиха съответните синдикати, цитирани от "Катимерини".

Синдикатите реагират на мерките на правителството, насочени към борба с укриването на данъци сред самонаетите лица.

"Новият данъчен законопроект ще влоши вече обременената ситуация, през която преминава нашата индустрия", каза синдикатът на солунските таксиметрови шофьори. Разглежданият данъчен законопроект явно цели да унищожи всяка форма на индивидуално предприемачество. Това представлява бруталното убийство на човешкото достойнство и ценностите, които една демократична държава трябва да предостави на своите граждани", заяви профсъюзът на таксиметровите автомобили в Атина.

Гръцки служители стачкуват срещу предложени промени в трудовото законодателство

Гръцки служители стачкуват срещу предложени промени в трудовото законодателство

Промените ще позволят на работодателите да прилагат шестдневна работна седмица

Припомняме, че това е пореден протест в страната срещу промените в трудовото законодателство. 

Гръцки служители в държавния сектор, включително учители, лекари и работници от транспортния сектор, спряха да работят през септември. 

От кабинета на премиера Кириакос Мицотакис твърдят, че реформата ще премахне недекларирания труд и ще увеличи заетостта като цяло. Опозицията обаче твърди, че това е посегателство срещу правата на работниците и ще създаде "варварски" условия.

Законодателите от основната опозиция заявиха, че правителството прокарва "таен дневен ред" срещу работниците.

Законопроектът ще позволи на служителите на пълен работен ден да имат второ работно място на непълно работно време и да работят до 13 часа на ден, освен ако не са на лице определени условия, като например конфликт на интереси. Промените също така дават възможност на работодателите да прилагат шестдневна работна седмица, ако е необходимо.

Според законопроекта служител може да бъде уволнен през първата година работа без предупреждение и възнаграждение, освен ако не е уговорено друго. Той позволява изпитателен срок до шест месеца, но също така задължава работодателите да предоставят подробно условията на работа.

Работодателите са изправени пред глоба до 10 500 евро, ако не декларират удължаване на работното време на служител или промяна на смените.

Законопроектът въвежда глоби и шест месеца затвор срещу хора, които пречат на служителите да работят по време на стачка.