Гръцки служители в държавния сектор, включително учители, лекари и работници от транспортния сектор, спряха да работят днес, за да протестират срещу планираните от новото правителството на страната промени в трудовото законодателство, съобщава "Ройтерс".

Законопроектът ще позволи на служителите на пълен работен ден да имат второ работно място на непълно работно време и да работят до 13 часа на ден, освен ако не са на лице определени условия, като например конфликт на интереси. Промените също така дават възможност на работодателите да прилагат шестдневна работна седмица, ако е необходимо.

Според законопроекта служител може да бъде уволнен през първата година работа без предупреждение и възнаграждение, освен ако не е уговорено друго. Той позволява изпитателен срок до шест месеца, но също така задължава работодателите да предоставят подробно условията на работа.

Работодателите са изправени пред глоба до 10 500 евро, ако не декларират удължаване на работното време на служител или промяна на смените.

Законопроектът въвежда глоби и шест месеца затвор срещу хора, които пречат на служителите да работят по време на стачка.

Мицотакис полага клетва като новия стар гръцки премиер

Мицотакис полага клетва като новия стар гръцки премиер

Правителството ще стане ясно до края на деня

От кабинета на премиера Кириакос Мицотакис твърдят, че реформата ще премахне недекларирания труд и ще увеличи заетостта като цяло. Опозицията обаче твърди, че това е посегателство срещу правата на работниците и ще създаде "варварски" условия.

Влаковете и автобусите се движат с намалено работно време по време на еднодневната национална стачка. Тя е свикана от най-големия синдикат в публичния сектор в Гърция ADEDY. Държавните болници работеха със спешен персонал, а много училища бяха затворени.

Работниците се събират в центъра на Атина, а по-късно се очаква да тръгнат към парламента, където ще се проведе дебата и гласуването за промените.

"Настояваме за оттегляне на законопроекта", заявиха от ADEDY, който представлява около половин милион работници.

Това е първото масово спиране на работа от страна на работници срещу правителството на Мицотакис, откакто той беше преизбран през юни.

Законодателите от основната опозиция заявиха по-рано тази седмица, че правителството прокарва "таен дневен ред" срещу работниците.

"Нова демокрация" печели мнозинство в Гърция

"Нова демокрация" печели мнозинство в Гърция

Партията получава 40,5% срещу 17,78% за "Сириза"