Лидерът на гръцката партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис ще положи клетва като министър-председател в понеделник, след като категоричната победа на повторните избори в неделя му осигури втори четиригодишен мандат, предава Ройтерс.

Дясноцентристката Нова демокрация спечели 40,5% от гласовете и 158 места в 300-местния парламент, повече от 20 пункта пред лявата СИРИЗА, която управляваше страната в периода 2015-2019 г., включително в разгара на продължилата десетилетие икономическа криза в Гърция .

55-годишният Мицотакис, бивш банкер и наследник на мощна политическа фамилия, обеща да увеличи приходите от жизненоважната туристическа индустрия, да създаде работни места и да повиши заплатите близо до средните за Европейския съюз.

"Никога не обещавам чудеса. Но Ви уверявам, че ще остана верен на националния си дълг", каза Мицотакис.

Гръцките вестници описаха резултата като "историческа победа", а Ta Nea написа на първата си страница "Абсолютна доминация на Мицотакис, без противник".

Лидерът на "Нова Демокрация" трябва да посети президента Катерина Сакеларопулу в понеделник, за да получи официално мандат за съставяне на правителство, след което ще положи клетва. Новият кабинет също се очаква да бъде обявен в понеделник.

Мицотакис, който беше министър-председател от 2019 г., докато се оттегли след предишните избори, за да даде място на служебен премиер, каза, че ще продължи с реформите за възстановяване на кредитния рейтинг на страната след дълговата криза, която разтърсваше нацията в продължение на десетилетие.

Докато пандемията от COVID-19 и смъртоносната железопътна катастрофа през февруари разкриха недостатъците в системите за здравеопазване и обществен транспорт в Гърция, растящите цени и икономическите трудности напоследък надделяха върху тревогите на избирателите.

Гласуването в неделя беше тежко поражение за партията СИРИЗА на Алексис Ципрас, която загуби повече от 30 депутати.

Освен това три маргинални десни и националистически партии - включително антиимигрантските "спартанци", влязоха в парламента с общо 35 места.

"Този резултат е негативен за демокрацията и обществото", каза Ципрас.

"Нова демокрация" печели мнозинство в Гърция

"Нова демокрация" печели мнозинство в Гърция

Партията получава 40,5% срещу 17,78% за "Сириза"