Схема, ограничаваща цените на газа и електроенергията за британските домакинства за следващите две години, може да струва до 140 млрд. паунда (159 млрд. долара) при екстремен сценарий. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на анализатори от Cornwall Insights.

Миналия месец Великобритания обяви ценовата гаранция, за да предпази потребителите от рекордни цени на енергията на фона на растящата инфлация.

Съгласно програмата, която министърът на финансите Куази Куартенг изчисли, че ще струва около 60 млрд. паунда през следващите шест месеца, но чиято обща стойност правителството все още не е оценило, средногодишната сметка за енергия на домакинството ще бъде 2500 паунда.

Това се сравнява с очаквана сметка от над 3500 паунда през октомври и прогнози за много по-високи сметки през следващите месеци.

Въз основа на диапазона от прогнози за енергията на едро, от Cornwall Insights изчисляват, че държавната схема ще струва общо между 72 и 140 млрд. паунда.

Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса

Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса

Мярката влиза в сила на 1 октомври и ще продължи до 31 март 2023 г.

Правителството ще плаща на доставчиците на енергия разликата между цената на едро, която трябва да платят за закупуване на енергията, и тавана, на който трябва да я продават на потребителите.

Според анализаторите това оставя правителството изложено на цените на електроенергията и на газа на непредсказуемите глобални стокови пазари.

Те посочват, че широкият потенциален диапазон на разходите подчертава степента на несигурност, свързана с бъдещите цени на енергията, особено през втората година на обмисляната от властите схема.

След нахлуването на Русия в Украйна цените на едро на енергията достигнаха рекордно високи стойности, като се очаква да останат нестабилни.

Сметките за енергия във Великобритания скачат с 80 процента

Сметките за енергия във Великобритания скачат с 80 процента

Очакват се действията на бъдещия премиер