Търговското споразумение между САЩ и Тайван може да засили напрежението с Китай. Съединените щати искат да засилят търговските си връзки с Тайван, който е специализиран в производството на основни полупроводници и над който Китай претендира за свой суверенитет. Двете страни ще започнат официални преговори за търговско и инвестиционно споразумение тази есен, съобщи кабинетът на търговския представител на САЩ Катрин Тай, припомня френският вестник "Монд".

Това е нова стъпка в укрепването на търговските отношения с острова, върху който Пекин претендира за суверенитет, на фона на китайско-американското напрежение.Това търговско споразумение ще "укрепи търговията и инвестициите " и ще "насърчи иновациите и приобщаващия икономически растеж за нашите работници и предприятия ", каза Сара Бианки, помощник търговски представител.

Разговорите ще се съсредоточат и върху отговорите на "неблагоприятни за пазара политики и методи" , казаха от офиса на Тай. Думи, които могат да се тълкуват като препратка към Китай. Тайван осигурява половината от световното производство на чипове, включително по-голямата част от моделите от последно поколение. Без тях нито една ракета, смартфон или дори кола не могат да напуснат завода.  което доведе до загуби от около 200 милиарда евро за тях.

Пекин удря Тайван с икономически санкции, след като Пелоси излетя

Пекин удря Тайван с икономически санкции, след като Пелоси излетя

Ограниченията могат да засегнат производството на чипове