Съединените щати и Тайван ще започнат търговски преговори в рамките на нова инициатива за постигане на споразумения с "икономически значими резултати", съобщава "Ройтерс".

По информация на Тайпе "икономическата принуда" на Китай също ще бъде обсъдена.

Двете страни разкриха инициативата САЩ-Тайван за търговията през 21-ви век през юни - само няколко дни, след като администрацията на американския президент Джо Байдън изключи острова, спрямо който Пекин има претенции, от своя фокусиран върху Азия икономически план, предназначен да противодейства на нарастващото влияние на Китай.

От Търговското представителство на САЩ съобщиха, че се очаква първият кръг от преговорите да се състои в началото на есента.

МВнР на Китай: САЩ преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос

МВнР на Китай: САЩ преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос

Москва е солидарна с Пекин по този въпрос

Планираме да следваме амбициозен график за постигане на ангажименти с висок стандарт и значими резултати, обхващащи единадесетте търговски области в мандата за преговори, които ще помогнат за изграждането на една по-справедлива, по-просперираща и устойчива икономика на 21-ви век, се посочва в изявлението на американската агенция.

От своя страна главният търговски преговарящ на Тайван Джон Денг заяви, че се надява преговорите да започнат следващия месец и че това може да доведе до споразумение за свободна търговия, към което островът отдавна се стреми със Съединените щати.

В тази връзка Министерството на търговията на Китай обяви, че страната "решително се противопоставя" на търговските преговори между САЩ и Тайван.

Пекин ще предприеме всички необходими мерки, за да защити решително своите суверенитет, сигурност и интереси за развитие, подчертават от ведомството.

Китай разглежда посещенията на американски служители в Тайван като изпращане на окуражителен сигнал към лагера на привържениците на независимостта на острова. Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайван, но е обвързан от законодателството на САЩ да предостави на острова средствата да се защитава.

В китайската гражданска война комунистите на Мао Цзедун побеждават силите на Гоминданг (КМТ), или националистическа партия, под ръководството на Чан Кайши, принуждавайки го да избяга в Тайван през 1949 г.

Евентуална визита на Пелоси в Тайван нажежава напрежението с Китай

Евентуална визита на Пелоси в Тайван нажежава напрежението с Китай

САЩ заявиха, че няма да допуснат да бъдат заплашвани