Китай спря част от търговията с Тайван като очевидно възмездие заради посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров, а тя самата излетя от столицата Тайпе, за да продължи обиколката си в Източна Азия с визита в Южна Корея, съобщи Си Ен Ен.

Новите санкции включват спиране на вноса на някои плодове и риба от Тайван и износа на естествен (кварцов) пясък към острова.

Китай е най-големият търговски партньор на Тайван, като двустранната търговия миналата година достигна стойност от 273 милиарда долара, което представлява 33% от общата търговия на острова с останалия свят, според тайванското правителство.

Експертите също са загрижени за въздействието, което ескалиращото напрежение между Тайпе и Пекин може да има върху полупроводниковата индустрия на Тайван.

Самоуправляващият се остров с население от 24 милиона души е глобален лидер в доставката на полупроводникови чипове, които са жизненоважен компонент за почти цялата съвременна електроника, от автомобили до хладилници и мобилни телефони.

Службата по въпросите на Тайван в Китай заяви в сряда, че ще спре вноса на грейпфрути, лимони, портокали и други цитрусови плодове, както и на някои риби.

В отделно изявление китайските митнически служители казаха, че спирането на вноса на цитрусови плодове е заради "контрол на вредителите" и "прекомерни остатъци от пестициди", и цитираха "превенция на COVID-19" за спирането на вноса на морски дарове.

Междувременно китайското министерство на търговията спря износа на естествен (кварцов) пясък за Тайван, ключов компонент за производството на полупроводникови чипове.

В отговор служители на Тайван заявиха, че спирането на износа на пясък от Китай ще има "ограничен" ефект и че китайският пясък представлява "по-малко от един процент" от общото му търсене.

Преди това Китай забрани вноса на някои тайвански продукти на фона на ескалиращото напрежение. Миналата година Китай забрани вноса на ананаси от острова, последван от някои видове ябълки по-късно през годината, позовавайки се на "контрол на вредителите". По-рано тази година той също така забрани тайванската риба групер, морски продукт с висока стойност от Тайван, позовавайки се на откриването на някои забранени вещества в нея.

Неотдавнашните съобщения на Пекин съвпадат с посещението на Пелоси в Тайван, първото посещение на председател на Конгреса на САЩ от 25 години, и след като Пекин издаде строги предупреждения, че ще предприеме контрамерки в отговор на това посещение.

Китайската армия заяви след посещението на Пелоси, че започва серия от "целенасочени военни операции за противодействие на ситуацията".

На брифинг за пресата в сряда говорител на китайското министерство на външните работи каза, че "сепаратистките сили на САЩ и Тайван трябва да поемат отговорността и да платят цената за грешките, които направиха". Нейните коментари дойдоха, след като беше попитана дали последното спиране на износа има за цел да накаже Тайван за посещението на Пелоси, на което тя отказа да отговори директно, като каза, че "моля, попитайте съответните ведомства".

Визитата на Пелоси идва в напрегнат момент за Китай.

Комунистическата партия ще претърпи промяна в ръководството на 20-ия партиен конгрес тази есен. Очаква се президентът Си Дзинпин да поиска исторически трети мандат. Вътрешното напрежение в страната е високо, тъй като икономиката на Китай отбеляза най-ниския си растеж от повече от две години на фона на строгите локдауни заради COVID-19 и спадащия пазар на имоти. Младежката безработица скочи до най-високото си ниво в историята. Социалните протести нарастват заради ипотечната криза в цялата страна и поредицата от скандали в провинциалните банки.

ЕС иска диалог за по-ниско напрежение около Тайван след визитата на Пелоси

ЕС иска диалог за по-ниско напрежение около Тайван след визитата на Пелоси

ЕС има интерес да запази мира и статуквото в Тайванския пролив