Европейският съюз призова напрежението около посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван да бъде решено чрез диалог и комуникационните канали с Китай да останат отворени, за да се избегнат грешни изчисления, съобщава агенция Ройтерс.

"ЕС има интерес да запази мира и статуквото в Тайванския пролив", каза говорител на 27-членния блок.

"Насърчаваме мирното разрешаване на проблемите между двете страни на пролива. Напрежението трябва да се разрешава чрез диалог. Трябва да се поддържат подходящи канали за комуникация, за да се намалят рисковете от грешни изчисления.

Говорителят на Европейската комисия каза, че ЕС има "ясна политика за единен Китай", като признава правителството на Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай, като същевременно поддържа "приятелски отношения и тясно сътрудничество с Тайван".

Припомняме, че до ескалация на напрежението се стигна след като председателят на камарата на председателите на Конгреса Нанси Пелоси посети Тайван. Китай гледа на острова като на своя територия. Си Дзинпин предупреди американският президент Джо Байдън да не си играе с огъня, а Китай многократно предупреждаваше САЩ, че ще предприеме съответни мерки, ако Пелоси посети острова по време на азиатската си обиколка.

Пелоси в Тайван в името на мира в региона

Пелоси в Тайван в името на мира в региона

Пелоси говори за перспективите за сътрудничество между САЩ и Тайван в сферата на производството на чипове