Френският нефтогазов концерн "Тотал" (Total) официално прекратява дейността си в Ислямска република Иран. Това съобщи министърът на нефта на Иран Бижан Намдар Занган, цитиран от Fars и ТАСС.

"Тотал" официално се отказа от проекта "Южен Парс. Фаза 11", заяви Занган. Министърът напомни, че "компанията обяви своето оттегляне от споразумението преди повече от два месеца".

Джон Болтън нахули Иран пред Нетаняху

Джон Болтън нахули Иран пред Нетаняху

Излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран било правилен ход

"Тотал" е водещ участник в консорциума по усвояване на най-мащабното газово находище с добив 50,1%. Още 30% принадлежат на китайския CNPC, 19,9% - на иранския Petropars.

Запасите на находището се оценяват на 13,8 трлн. куб. метра. Иран до края на миналия век водеще поетапно усвояване "Южния Парс", разделяйки целия си регион на 28 фази.

САЩ се опитват да свалят иранското правителство, предупреди Техеран
Обновена

САЩ се опитват да свалят иранското правителство, предупреди Техеран

Днес преди 65 г. САЩ свалиха избраното от народа демократично правителство

По-рано от "Тотал" изразиха намерение да излязат от иранския проект във връзка със санкциите, които бяха еднострано наложени от изхода на ядрените сделки с Иран и повторно въведени от САЩ.

В заявлението на компанията се казва, че заради санкциите, те не могат да продължат участието си в проекта "Южен Парс. Фаза 11" и трябва да бъде прекратена всяка операция с тях до 4 ноември.

Техеран:  САЩ се опитват да накарат Иран да се предаде

Техеран: САЩ се опитват да накарат Иран да се предаде

Америка се опитва чрез прилагане на различен натиск

Иранските власти дадоха на "Тотал" 60 дни да намерят начин да заобиколят санкциите на САЩ. Според условията на договора, ако "Тотал" излезе от проекта, нейният дял ще бъде закупен от китайския CNPC.