Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф обвини САЩ, че се опитват да "свалят" иранското правителство чрез създаването на нова група за действиe, но според него този опит никога няма да успее.

"Днес преди 65 г. САЩ свалиха избраното от народа демократично правителство на доктор Мосадек, възстановявайки диктатурата и поробването на иранците през следващите 25 г. Сега "Група за действие" мечтае да направи същото чрез натиск, дезинформация и демагогия. Никога отново", написа министърът в "Туитър".

По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео сформира група за координиране на политиката на страната по отношение на Иран и налагане на промени в поведението на Ислямската република. Помпео е убеден, че в Иран са необходими "големи промени на режима".

В същото време Зариф заяви на събитие, че Техеран все още не вижда признаци, че Европа е готова да поеме риск и да пренебрегне САЩ, за да защити ядрената сделка.

"Въпреки че пристъпиха напред, ние вярваме, че Европа не е готова да плати цената (наистина да не се подчини на САЩ)", изтъкна той.