Американският президент Доналд Тръмп за пореден път повтори, че ще наложи 10% данък върху вноса на канадски алуминий, предаде "Ройтерс".

Това става, след като преди повече от месец влезе в сила Споразумението за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), което замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия. USMCA влезе в сила на 1 юли и се очакваше да донесе стабилност на търговията в Северна Америка.

Канада: САЩ скоро могат да обявят, че напускат НАФТА

Канада: САЩ скоро могат да обявят, че напускат НАФТА

Това може да е тактически ход за спечелване на отстъпки

Но към днешна дата идеята за 10% налог върху вноса на канадски алуминий увеличава напрежението между двете съюзни страни.

Тръмп обвинява Канада, че наводнява американския пазар със своя суров необработен алуминий, а от Асоциацията на американските и чуждестранните алуминиеви компании, които са против митата, твърдят, че доставките на канадски суров алуминий в САЩ са в норма, но може да изглеждат в по-голям обем, което се дължи на засилено производство в канадско добивно съоръжение, което е било затворено заради трудов спор.

Тарифите, които Тръмп иска да наложи, ще увеличат разходите на автомобилостроителите и на други промишлени производители в Съединените щати, използващи вноса на алуминий в продукцията си.

Като ответна мярка Канада се закани също да наложи мита върху американската алуминиева продукция на стойност 3.6 млрд. канадски долара.