Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че САЩ въвеждат отново 10% мита върху вноса на канадски алуминий, което повишава напрежението с американския съюзник само седмици след влизането в сила на неговия търговски пакт с Канада и Мексико, предаде АП.

Първоначално Тръмп наложи митата на вноса на алуминий през 2018 година, но ги премахна миналата година за канадски и мексикански метали, за да изглади пътя към Споразумението за свободна търговия между САЩ и Мексико, което замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия. USMCA влезе в сила на 1 юли и се очакваше да донесе стабилност на търговията в Северна Америка.

Тръмп въвежда мита върху вноса на стомана и алуминий

Тръмп въвежда мита върху вноса на стомана и алуминий

25% за стоманата, 10% за алуминия…

Вместо това Тръмп заяви в четвъртък, че възстановява тарифите за Канада. По време на посещението си в завод на Whirlpool в щата Охайо, президентът заяви, че Канада обеща, че нейната алуминиева промишленост няма да наводни страната с износ и да закрие работни места, но е направила точно това.

Канада вероятно ще предприеме реципрочни мерки.

Тръмп бе обвинен в опит да печели популярност преди вота на фона на кризата заради коронавируса.

Вносът на алуминий от Канада всъщност е спаднал с 2,6% от май до юни, според търговската група на Алуминиевата асоциация.