Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини настоящия държавен глава Джо Байдън за икономическите проблеми на Съединените щати и предрече нова Голяма депресия, съобщава ТАСС.

"С това, което се случва с нашата икономика и с направените предложения за най-голямото и най-глупавото увеличение на данъците в историята на САЩ, Джо Байдън ще остане в историята като Хърбърт Хувър (президент на САЩ в периода 1929-1933 г.) на модерната епоха. Ще имаме голяма депресия, много по-голяма и по-мощна от тази през 1929 г. Като доказателство, банките вече започват да се сриват!!!", написа той в социалната си мрежа Truth Social.

В петък Министерството на финансовата защита на Калифорния обяви фалита на 16-ата по големина банка в САЩ - Silicon Valley Bank. Тя обслужваше предимно служители от високотехнологичния сектор и компании, финансирани с рисков капитал, включително някои от най-утвърдените марки в индустрията.

Си Ен Ен съобщи, че това е най-големият банков фалит в САЩ от финансовата криза през 2008 г. насам.

Фед влага 25 млрд. долара след фалита на SVB, за да избегне паника в банковия сектор

Фед влага 25 млрд. долара след фалита на SVB, за да избегне паника в банковия сектор

Американската централна банка гарантира, че всички клиенти на Silicon Valley Bank ще могат да намерят своите средства

Голямата депресия е глобална икономическа криза, която започва на 24 октомври 1929 г. със срива на фондовия пазар в Съединените щати, и продължава до 1939 г. Индустриалните градове са най-тежко засегнати, строителството е почти напълно преустановено, цените на селскостопанските продукти падат рязко, а масовата безработица опустошава страната.

Междувременно Байдън написа в Туитър, че е твърдо решен да държи "виновните за тази бъркотия напълно отговорни и да продължим усилията си за засилване на надзора и регулирането на по-големите банки, така че да не се окажем отново в това положение".

Американският народ и американският бизнес могат да бъдат уверени, че могат да използват своите банкови депозити, когато имат нужда от тях, подчерта още той.

Очаква се по-късно през деня американският президент да направи изявление, в което да увери сънародниците си в стабилността на банковата система.

Американските регулатори поеха контрол над Silicon Valley Bank

Американските регулатори поеха контрол над Silicon Valley Bank

Ес Ви Би имаше активи за 209 млрд. д. и 175,4 млрд. д. депозити към момента на фалита