Три страни от Европейския съюз призовават за намаляване на тавана на цените за руския петрол този месец в опит да затруднят допълнително финансирането на военната машина на президента Владимир Путин, съобщава "Блумбърг".

Естония, Литва и Полша предлагат таванът, който беше определен на 60 долара за барел през декември 2022 г., да бъде намален до не повече от 51,45 долара за барел, което би го поставило с 5% под пазарните цени.

Днес представители на 27-те държави членки на ЕС започват дискусии относно преразглеждането на тавана на цената на петрола, който Г-7 и Съюза въведоха в края на миналата година.

Трите държави отдавна призовават за по-твърд подход към санкциите срещу Москва. Подобни искания за по-строг таван обаче останаха нечути в преговорите миналата година, тъй като САЩ искаха таванът да бъде определен на ниво, което да позволи на руския суров петрол да продължи да тече към световните пазари. ЕС се нуждае от единодушна подкрепа от правителствата на своите страни членки, за да одобри промените, което предвещава разгорещени разговори.

Русия не признава тавана на цените за петрола си

Русия не признава тавана на цените за петрола си

Кремъл отговори на твърдението на САЩ, че мярката работи добре

Въпреки че ЕС се съгласи да преразглежда нивото на тавана на цената на суровия петрол на всеки два месеца след първата оценка през януари, САЩ и съюзниците предпочетоха да запазят прага на 60 долара за барел с аргумента, че новият механизъм вече работи и темата ще бъде повдигната през март.

Ценовото ограничение на петрола има двойна цел - да се опита да запази потока на руски петрол, като същевременно свие приходите на Москва от износ.

Приходите на Русия от продажби на петрол през януари са в размер на 13 милиарда долара, но предложеното намаляване на тавана на цените би ги ограничило с 650 милиона долара, според изчисления на трите източноевропейски страни.

Русия разчете знак, че Европа още се нуждае от петрола ѝ

Русия разчете знак, че Европа още се нуждае от петрола ѝ

Два вида нефтопродукти са освободени от тавана на цените, приет от ЕС