Руските петролни продукти все още са търсени в страните от Европейския съюз. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че фактът, че два вида нефтопродукти са освободени от таван на цените, само потвърждава това.

"Вчера бяха въведени няколко допълнителни изменения в регламентите на Европейския съюз, изключения. Това е още едно потвърждение на факта, че руските петролни продукти са търсени в Европа, тъй като европейските политици демонстрираха, че няма логика зад действията им и вземат такива решения, като обмислят изход от ситуацията", отбеляза Новак.

По негови думи изваждането на редица петролни продукти от санкционния списък легализира "сивите" схеми за доставка на горива, които съществуват отдавна.

ЕС очаква Русия да губи по 300 млн. евро на ден заради санкциите срещу петрола ѝ

ЕС очаква Русия да губи по 300 млн. евро на ден заради санкциите срещу петрола ѝ

Енергийните ѝ приходи ще спаднат от 800 на 500 млн. евро дневно

Въпреки това Новак изрази увереност, че петролният сектор на Русия ще продължи да работи стабилно независимо от ембаргото върху доставките на петролни продукти, наложено от Европейския съюз.

Вчера Европейската комисия публикува обяснение на решението за въвеждане на таван на цените за руските петролни продукти, в което се посочват случаите, в които не се прилагат такива ценови ограничения.

Под санкциите няма да попадат нефтопродуктите, произведени от руски петрол извън страната, както и сместа от руско гориво с петролни продукти от други страни, при условие че са смесени на територията на трети страни.

ЕС постигна съгласие за тавана на цените на руските петролни продукти

ЕС постигна съгласие за тавана на цените на руските петролни продукти

Забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти влиза в сила в неделя

На 5 февруари влязоха в сила санкциите на някои страни срещу доставките от Руската федерация - ЕС забрани вноса на руски петролни продукти, а европейските страни и страните членки на Г-7 поставиха таван на цените за тях.

Решението на ЕС да наложи ембарго както върху петролните продукти, така и върху нефта беше взето през лятото.

Санкциите спрямо петрола влязоха в сила на 5 декември, тези за горивата - два месеца по-късно.

Преди дни върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че се очаква загубите на Русия поради ембаргото на ЕС върху доставките на петрол да бъдат почти 300 милиона евро на ден.