Американските автомобилни гиганти поискаха $25 млрд. помощ от Сената на САЩ, съобщава Би Би Си.

Ръководителите на трите най-големи автомобилни производители в САЩ - Форд, Дженерал Моторс и Крайслер заявиха пред Конгреса, че имат нужда от спешна помощ, за да не фалират.

По време на изслушването в Сената ръководството на трите водещи автомобилни компании обявиха, че без спасителния пакет, те са изправени пред риска от фалит, а това крие опасности и за американската икономика.

Изпълнителният директор на Дженерал Моторс Рик Уогнър съобщи, че компанията има нужда от заем, за да се задържи над „финансовата пропаст", която се е отворила.

Републиканците и Белия дом обаче, не искат да използват $700-те милиарда банкова помощ за спасяването на автомобилния бранш.

Дженерал Моторс предупреди, че е въпрос на седмици да изчерпи запасите от налични пари и не може да чака докато избрания за президент Барак Обама встъпи в длъжност през януари. Припомняме, Обама обеща да помогне на автомобилната индустрия.

Уогнър предупреди, че без действия от страна на правителството милиони души могат да останат без работа, а БВП може да се спадне с 4%.

„Става дума за спасяването на американската икономика от катастрофален крах", подчерта той.

Припомняме, вчера стана ясно, че концернът Ford се готви да продаде 20-процентен пакет акции от японската компания Mazda. Американският автогигант, изпитващ сериозни финансови затруднения, е принуден да разпродава част от своите активи за попълване на оборотните си средства. Само за третото тримесечие на 2008 г. неговите загуби са над 129 милиона долара.

Ден по-рано изпадналият във финансова криза американски автомобилен гигант "Дженерал моторс"  (General Motors -GM) обяви, че ще продаде дела си от 3.2% в японската компания "Сузуки" за 180 млн. евро