Кафето поскъпна до най-високите стойности от 10 години насам, а анализаторите очакват напрежението на пазара да продължи до 2023 г., пише CNBC.

Контрактите за кафе с доставка през декември приключиха търговската сесия в понеделник на цена от 2,34 долара за паунд. В четвъртък фючърсите върху кафето на нюйоркската Междуконтинентална борса достигнаха 2,46 долара, отбелязвайки най-високата цена от 2011 г. насам, когато тя беше 3 долара за паунд.

Междувременно в петък референтната цена на Международната асоциация за кафе беше 2,07 долара за паунд, което е с 85% повече в сравнение с предходната година.

ЕС няма да внася стоки, чието производство унищожава гори

ЕС няма да внася стоки, чието производство унищожава гори

Може да се стигне до ограничения на импорта на кафе и какао

"Въпросът е доколко тези промени са дълготрайни. Мисля, че трябва да се съсредоточим върху това, което се случва в Бразилия тази година - ниски температури, много бърз период на измръзване, който засегна някои от районите на отглеждане на кафе, и период на суша. Това постави реколтата от 2022 г. в несигурно състояние", коментира Оле Хансен, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в Saxo Bank.

Наред с лошите климатични условия, ограниченията в доставките в световен мащаб оказват значително въздействие върху пазара на кафе, тъй като производителите и компаниите, които преработват кафето в продукта, който пием, често се намират в различни държави.

Пазарната несигурност се дължи и на страни износителки като Етиопия, която е на ръба на гражданска война, и Виетнам, където се наблюдава увеличаване на случаите на Covid-19, а това може да засегне производството.

Следващата ви чаша кафе може да бъде отгледана в лаборатория

Следващата ви чаша кафе може да бъде отгледана в лаборатория

Хората усилено търсят алтернативни начини за създаване на любимата напитка