Цената на петрола се задържа под $63 за барел във вторник, след като отбеляза рекорден връх за 2007 г. вчера.

Резкият скок на „черното злато" е повлиян от задълбочаващия се политически конфликт между Запада и Иран и притесненията за възможен недостиг на горива в САЩ породен от технически проблеми в рафинериите, информира Money.bg.

Американският лек петрол с доставки май се търгува с 11 цента на долу до ниво $62.80 за барел, докато брент петрола се понижава с 8 цента до $64.33 за барел.

В понеделник, американските контракти на суровината отбелязаха най-високата си стойност за годината, след консумиране на новината за залавянето на 15 британски морски пехотинци в териториалните води на Иран. Това се е случило в петък, точно ден преди ООН да наложи нови санкции на ислямистката страна, заради нежеланието й да замрази ядрената си програма.

Напрежението между Запада и четвъртата по-големина страна износител на петрол, изнервя изключително много петролния пазар, въпреки че до момента не се забелязват прекъсване на редовните 2.2 млн. барела дневни доставки от страната.

Според анализаторите обаче, не само геополитическите напрежения са виновни за по-високата цена на петрола. В голям процент и дисбалансът между търсене и предлагане също изнервя енергийните пазари, особено с наближаването на активния сезон за шофиране в Северна Америка. Очакванията са запасите на бензин в САЩ да са се понижили с 2.3 млн. барела през последната седмица, като докладът ще е традиционно в сряда от 17:30.