Цените на петрола скочиха с повече от 2 процента на фона военните сблъсъци между Израел и палестинската групировка Хамас, които разпалиха опасенията за по-мащабен конфликт в Близкия изток. Това предаде агенция Ройтерс.

Суровият петрол Brent се повиши с 2,28 долара, или 2,7 процента, до 86,86 долара за барел. Американският суров петрол от West Texas Intermediate пък достигна 85,23 долара за барел, което е ръст с почти 3%.

Ръстът в цените на петрола обърна низходящия тренд от миналата седмица, най-големият седмичен спад от март, при който Brent падна с около 11 процента, а WTI отстъпи с повече от 8 процента.

В събота Хамас започна най-голямото военно нападение срещу Израел от десетилетия, предизвиквайки вълна от ответни въздушни удари срещу ивицата Газа. Избухването на насилие заплашва да провали усилията на САЩ да посредничат за сближаване между Саудитска Арабия и Израел.

Саудитска Арабия обяви готовност да увеличи производството през следващата година като част от предложената сделка с Израел. В същото време Рияд и Москва се споразумяха за общо 1,3 милиона барела на ден доброволно намаляване до края на 2023 г.

Саудитска Арабия вдига цените на петрола за Европа

Саудитска Арабия вдига цените на петрола за Европа

Ново напрежение на световните пазари