Покрай дебата около приема в ЕС Турция често бива представяна като молител. Растежът, който отбелязва турската икономика, е обаче забележителен. Дори страни като Германия могат само да мечтаят за подобни показатели, отбелязва "Дойче веле".

Истанбул се задушава от пътното движение. Все повече зелени площи отстъпват място на буйното строителство.

Така у някои жители на Истанбул се засилва желанието за здравословен живот. Магазини за биопродукти бележат бум. Благодарение на Яйнур Салиш край Босфора има вече и кабинети за хомеопатично лечение. Заедно със съпруга си Салиш открива преди две години своя пръв кабинет в околностите на Истанбул. Междувременно към хомеопатичната й фирма принадлежат още три филиала в цяла Турция.

Преди десет години подобно начинание нямаше да има такъв успех, вярва Салиш. Според нея Турция е станала по-открита за нови тенденции. Освен това голяма част от пациентите, които посещават кабинета за хомеопатична терапия, са доста заможни.

Докато други средиземноморски страни като съседна Гърция са притиснати от тежка финансова криза, икономиката на Турция е динамична и продължава да привлича инвеститори. Вярно е, че годините на истински стопански бум са отминали - през 2009 страната регистрира икономически спад от шест процента. За тази година обаче отново се предвижда ръст от около четири процента.

Експертите виждат причината за този успех в това, че Анкара успя да се поучи от голямата стопанска криза през 2001. Тогава се въведе мащабна банкова реформа, която задължава финансовите институти в Истанбул да се съсредоточават върху местния си основен бизнес, вместо да се впускат в рисковани сделки на други континенти. Освен това правителството реформира социалното осигуряване и фискалната администрация.

Всичко това стана по искане на Международния валутен фонд, който от десетилетия отпуска кредити на своя клиент Турция. Преди две седмици турският премиер Ердоган изненадващо обяви, че сътрудничеството с Международния валутен фонд е приключило. "Стигнахме до извода, че не се нуждаем от нов кредит от МВФ", каза Ердоган и допълни, че и експертите на фонда са на същото мнение.

Положителната икономическа равносметка на правителството обаче е помрачена от рекордното равнище на безработицата, което междувременно надхвърля 13 процента. Особено драматичен е индексът на безработица сред младите хора. Според официални данни всеки четвърти турски гражданин под 25 години е без работа.

За бизнесменката Айнур Салиш образованието е ключът за трайна икономическа стабилност в Турция. Въпреки това кандидатката за членство в Европейския съюз прелива от самочувствие. Наскоро Турската търговска камара дори призова правителството в Анкара да помисли за евентуални помощ за съседна Гърция.