Турция е закупила 23 тона злато през януари, което я прави най-големият купувач на благородния метал сред централните банки в световен мащаб, съобщава "Блумбърг".

По данни на Световния съвет по златото в момента страната притежава 565 тона злато - най-високото ниво в историята си.

Общо централните банки на страните по света са увеличили златните си резерви с 31 тона в края на януари, а покупките са се увеличили с 16% спрямо декември 2022 г.

Народната банка на Китай и Националната банка на Казахстан са вторият и третият по големина купувачи на суровината, които са увеличили златните си резерви съответно с 15 и 4 тона.

Турция трупа злато от няколко месеца и беше най-големият купувач на благородния метал през миналата година. Златото е популярна стока сред турските домакинства, които го използват като защита срещу валутния и инфлационния натиск.

Миналия месец Турция временно спря част от вноса на злато като част от спешен план за смекчаване на икономическите последици от опустошителните земетресения. Правителството също се опитва да ограничи вноса на злато, което се смята за най-голямата заплаха за влошаване на външните финанси.