Русия зае петото място в света по брой на доларовите милиардери. Общо страната живеят 108 души, чието състояние се оценява на 1 млрд. или повече долари. Това показват резултатите от публикувана днес класация по темата, съставена от „Си Ен Ен”. Общата сума на притежаваното от тях богатство е 320 млрд. долара

На първа позиция в надпреварата за пореден път са САЩ, където 515 милиардери, притежават богатство от повече от 2 трлн. долара.

Следват Китай, където живеят 157 милиардери с богатство от 384 милиарда долара. Трета е Германия със 148 милиардера, притежаващи 432 млрд долара.

В първата десетка се намират още Великобритания, Индия, Франция, Саудитска Арабия, Швейцария и Хонконг, като последният уверено води в съотношението брой на милиардерите спрямо броя на населението.

Струва си да се отбележи, че заемащата пето място Русия по обем на Брутния вътрешен продукт е на осма позиция в света. В същото време Япония, която по обем на БВП е на трето място в света, по брой на милиардерите е на скромната 15-та позиция с едва 33-ма, изпреварена с малко дори от югоизточната ни съседка Турция, която има 38 свърхбогати.

Като цяло, по отношение на количеството милиардери спрямо БВП на страната уверено водят Швейцария и Хонконг. В същото обемът на БВП на човек от населението, ако се съди по тази класация, не играе роля за броя на милиардерите и техните богатства.