Има вероятност третата турска атомна електроцентрала да бъде построена на брега на Черно море на няколко километра от най-южната точка на българска територия - граничното село Резово, пише "Труд", като цитира медии в Анкара.

Според министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от в. "Радикал" една от възможностите е малкото крайбрежно градче Инеада, което се намира съвсем близо до българската граница.

Причината за избора на района е, че е с най-ниска земетръсна активност, но се обмислят и други варианти за третата АЕЦ.

Министър Йълдъз същевременно уверил, че другите две атомни централи, които се планира да бъдат построени в Аккую и Синоп, ще са конструирани така, че да издържат на земетресение до 9-а степен по Рихтер. На територията на страната досега не е бил регистриран трус по-висок от 7,4 степен по Рихтер.

Първият от двата одобрени досега турски ядрени обекта ще се строи в Аккую, в провинция Мерсин на Средиземно море, срещу остров Кипър. Той ще се гради заедно с Русия.

Втората АЕЦ се планира също на Черно море, в 40-хилядния град Синоп. Преговорите за нея се водят с японските компании "Тошиба" и "Токио електрик къмпъни" (TЕПКО) - оператор на авариралата след земетресението и цунамито в Япония АЕЦ "Фукушима Дайичи".