ЧЕЗ са избрали „Уестингхаус Електрик Къмпани“ да достави шест тестови горивни касети, които да се монтират в АЕЦ „Темелин“. Това съобщават от компанията.

Подписан бил договор, който е в съответствие със стандартите за лицензиране и развитие в отрасъла, които касаят внедряването на нов тип ядрено гориво в действащи реактори.

От "Уестингхаус Електрик Къмпани“ отбелязват, че АЕЦ „Темелин“ понастоящем работи с ядрено гориво с уникална конструкция. Това е причината в рамките на две години да бъдат проведени внимателни тестове. Тяхната цел е да докажат, че използването на новото гориво е безопасно. Тестовете трябва да докажат и възможността за съвместна експлоатация на новия тип ядрено гориво с типа гориво, което в момента се използва в централата.

От „Уестинхаус” уверяват, че имат богат опит в поетапния преход към експлоатация на ново гориво. Подписаният с ЧЕЗ договор ще се изпълнява от „Уестингхаус Електрик Швеция“. Тестовите горивни касети ще бъдат произведени в завода на компанията във Вестерос, Швеция.

Старши вицепрезидентът на „Уестингкаус“ за отдел „Производство на ядрено гориво и елементи“ Хосе Еметерио Гутиерез коментира, че решението на ЧЕЗ да стартира програма за АЕЦ „Темелин” е от изключително значение. То показвало сериозното отношение към предприемането на мерки за повишаване на сигурността на доставките и диверсифициране на източниците на ядрено гориво.

В ЕС към момента има 131 атомни централи. Над 60 % от тях са базирани на технологии на „Уестингхаус”. От компанията подчертават, че в пет държави, включително и България, има в експлоатация ядрени реактори с руски проект (4 реактора от типа ВВЕР-1000 и 14 от типа ВВЕР-440). Те били на 100 % зависими от доставките на ядрено гориво от Русия. Останалите четири, освен България, са Чехия, Финландия, Унгария и Словакия.