Украинският парламент одобри проектобюджета за 2023 г. с рекорден дефицит от 38 милиарда долара, съобщава "Ройтерс".

По думи на премиера Денис Шмигал приетият план за разходи има за цел да помогне за приближаване на страната към победа срещу Русия.

Високопоставени депутати посочиха, че бюджетът е одобрен с голямо мнозинство, като 295 членове на парламента са гласували "за" и никой не е бил "против". 35 депутати са се въздържали.

"Да направим всичко, за да се доближим до победата. Именно с тази философия изготвихме този бюджет", заяви премиерът след гласуването.

Дългът на Украйна ще нарасне до 174 млрд. долара през 2023 г.

Дългът на Украйна ще нарасне до 174 млрд. долара през 2023 г.

Прогнозата е на експерти

По-рано тази седмица той обяви, че това ще бъде "бюджет на победата", който ще задели повече от 1 трилион гривни (27,08 милиарда долара) за въоръжените сили и националната сигурност след инвазията на Русия на 24 февруари.

Други ключови разходи ще бъдат пенсиите, здравеопазването и образованието, посочи Шмигал.

Парламентарната комисия по финанси, данъчна и митническа политика заяви преди гласуването, че бюджетният дефицит ще бъде 20,6% от БВП, който може да нарасне с 3,2% през 2023 г. Инфлацията пък може да достигне 28% през следващата година.

След днешното гласуване Шмигал прогнозира, че през настоящата година БВП може да падне с 32%, а инфлацията може да е 29,3%.

Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Латвия е лидер - тя е дала 41% от военния си бюджет на Киев