Международните рейтингови агенции S&P и Fitch понижиха в петък рейтинговите си оценки за Украйна в чуждестранна валута до селективен дефолт и рестриктивен дефолт, тъй като смятат, че преструктурирането на дълга на страната е затруднено, съобщи Reuters.

По-рано тази седмица задграничните кредитори подкрепиха искането на Украйна за замразяване на плащанията по почти 20 милиарда долара в международни облигации за срок от две години. Според украинския премиер Денис Шмихал това ще спести на Украйна около 6 милиарда долара.

Кредиторите на Украйна отлагат плащания на държавни облигации

Кредиторите на Украйна отлагат плащания на държавни облигации

Става дума за сума от близо 20 милиарда долара.

S&P понижи рейтинга на Украйна в чуждестранна валута от "CC/C" до "SD/SD".

"Предвид обявените срокове и условия на преструктуриранетои в съответствие с нашите критерии, ние разглеждаме плащането като проблемно и равносилно на дефолт", обясниха от S&P.

Fitch понижи дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна валута на "RD" от "C", тъй като приема отлагането на плащанията като извършване на обмен на проблемен дълг.

S&P понижи кредитния рейтинг на Украйна

S&P понижи кредитния рейтинг на Украйна

От CCC+ на CC за чуждестранна валута

Според S&P макроикономическото и фискалното напрежение, произтичащо от инвазията на Русия в Украйна, може да отслаби възможността на украинското правителство да покрива дълга си в рубли и понижи рейтинга на странара в местна валута от "B-/B" до "CCC+/C".

Вследствие на руската инвазия, започнала на 24 февруари, Украйна е изправена пред свиване на икономиката с 35%-45% през 2022 г. и месечен фискален дефицит от 5 млрд. долара.