Международните кредитори се съобразяват с искането на украинското правителство и опрощават лихвените плащания и падежите за период от две години, пише Der Standart.

Причината е, че след близо 6 месеца бойни действия прогнозираният срив на украинската икономика за 2022 г. наближава 45 процента.

Нов пакет от финансова помощ за Украйна

Нов пакет от финансова помощ за Украйна

Световната банка отпуска $4,5 млрд.

Това налага Украйна да разчита на финансовата подкрепа на западните си съюзници. Инвестиционните компании BlackRock, Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock, наред с други чуждестранните кредитори на Украйна одобриха двугодишен мораториум върху плащанията по облигации.

Става дума за сума от близо 20 милиарда долара. Така засега не се налага да бъдат обслужвани вземанията по 13 държавни облигации с общ обем от близо 20 млрд. долара.

Някои от най-големите инвестиционни фондове в света се съгласиха да дадат отсрочка на Киев, след като това бе направено от Съединените щати, Великобритания и други държави-кредиторки. Украинските власти се надяват мораториумът върху плащанията по външния дълг да спестят на страната 5 милиарда долара през следващите 24 месеца.

ЕК готви нов пакет от финансова помощ за Украйна

ЕК готви нов пакет от финансова помощ за Украйна

Средствата ще са достатъчни за неотложните нужди на страната за два месеца

Министърът на финансите Сергий Марченко посочи, че двегодишното споразумение с кредиторите за замразяване на плащанията по външния дълг, което е на стойност от близо 20 млрд. долара, е доказателство, че инвеститорите желаят да подкрепят Киев.

Така неговото министерство ще успее да посрещне нуждите на държавния бюджет на страната по време на войната - благодарение на солидарността с Украйна, проявена от частните инвеститори и публичният сектор.