Украйна предлага алтернатива на руския проект за газопроводЮжен поток",съобщи на пресконференция днес премиерът Николай Азаров.

Според предложението на Киев газ за Европа ще се доставя отново на българското пристанище в Бургас, но затова ще се използват украински тръби.

По думите на Азаров, цитиран от rbc, модернизацията на украинската газопроводна система ще позволи да се доставя газ до всяка една точка от Европейския съюз и ще е възможно тези доставки да са в същото количество, каквото може да гарантира и Русия.

"На този етап се намираме на етап техническо предложение, затова и все още е рано да се говори за него като за сериозен проект", коментира обаче още украинският премиер.

Според Азаров Европейския съюз има интерес към проект за газотранспортен консорциум на базата на украинските магистрални газопроводи.

Азаров подчертава интереса на страната си към един такъв проект и го обвързва с нуждата от финансиране на модернизацията на „Нафтогаз" и газотранспортната система.

"Нужни са ни гаранции за това, че нашите тръби ще бъдат необходими освен на Украйна, и, желателно е, и на Русия, и на Европейския съюз", посочва Азаров.

Премиерът припомня, че на 28 юли предстои среща с комисаряна Европейския съюз по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.