Изпълняващият длъжността министър на енергетиката на Украйна Юрий Витренко посочи две условия, при които страната може да откаже да внася електроенергия от Русия.

Той отбеляза, че на първо място трябва да се извърши своевременен ремонт на съответната инфраструктура, тъй като значителна част от нея просто не функционира. За да се коригира ситуацията, по думите му, са необходими системни законодателни решения.

"За да се избегне такава ситуация през следващата година, а именно - да внасяме електроенергия от Русия, е необходимо да се извърши ремонтна кампания навреме - както на топлоелектрическите централи, така и на атомните електроцентрали. Така че през зимата повечето от тези блокове да работят, а не както сега", коментира Витренко в ефира на телевизия ICTV.

В Украйна заговориха за преминаване към ядрено гориво от САЩ

В Украйна заговориха за преминаване към ядрено гориво от САЩ

Според руснаците това било сериозна заплаха за безопасността на АЕЦ

Също така и.д. ръководител на ведомството посочи необходимостта от изключване на Украйна от енергийната система на Русия и Беларус и присъединяване към европейската система. "За съжаление, това не е направено, въпреки че отдавна се говори за това", констатира той.

Украйна през април миналата година спря вноса на електроенергия от Русия и Беларус във връзка с пандемията от коронавируса. Покупките от Беларус бяха възобновени на 3 януари, а през февруари Украйна започна да внася електричество от Русия.

По-рано шефът на борда на компанията "Укренерго" Владимир Кудрицки заяви, че Киев няма да се откаже от руската електроенергия до края на отоплителния сезон. По думите му това помага на Украйна "да закърпи баланса в енергийната система".

Украйна обеща на Русия "много разнообразни санкции"

Украйна обеща на Русия "много разнообразни санкции"

Санкции заради конфликта в Донбас