Украйна трябва да премине към американско ядрено гориво вместо руско. Това обяви изпълняващият длъжността министър на украинското енергийно министерство Юрий Витренко по време на обсъждането на националната икономическа стратегия до 2030 г., съобщава руската агенция "Новости". 

През 2014 г. Украйна се договори с американската компания "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво от САЩ за някои блокове на АЕЦ до 2020 г. През януари 2019 г. украинският министър на енергетиката отбеляза, че делът на енергийните ресурси на "Уестингхаус", използвани от украинските атомни електроцентрали, е 46%, но след 2021 г. той ще надхвърли дела на внесеното гориво от Русия. Според американската компания нейното гориво се използва в едно или друго съотношение в шест ядрени реактора в Украйна.

В Украйна обявиха критична ситуация в ядрената енергетика

В Украйна обявиха критична ситуация в ядрената енергетика

Десетки украински предприятия се обърнаха към министър-председателя

"Новости" отбелязва, че експерти многократно са предупреждавали, че решението на Киев да използва гориво от "Уестингхаус" в своите атомни електроцентрали представлявало сериозна заплаха за безопасността на атомните електроцентрали, построени по съветски почин.

Според руското външно министерство имало съмнения, че украинските АЕЦ ще могат да работят на американско гориво без инциденти.

Руските власти също така подчертаха, че смяната на доставчика застрашавала здравето на гражданите на Украйна и народите на Европа, а сделката показвала неприемлива бързина и пренебрегване на съображенията за ядрена безопасност.