Украйна очаква да получи 42 милиарда долара международна помощ през 2023 г. и поне 37 милиарда долара през 2024 г.

Това заяви управителят на Националната банка на Украйна (НБУ) Андрий Пишний в интервю за ICTV.

"Днес бюджетът на Украйна е в дефицит. Дефицитът е около 26% от БВП. Ние балансираме бюджета, предимно за сметка на международната помощ, която се предоставя на Украйна. Миналата година получихме повече от 32 милиарда долара. Тази година очакваме да получим 42 милиарда долара, а следващата година поне 37 милиарда долара", каза Пишний.

По думите му предизвикателствата, пред които е изправена икономиката на Украйна, остават неопределени. Макропрогнозата, изготвена от НБУ, отчита няколко фактора, които крият критични рискове за нейното изпълнение, а именно продължителността на активните военни действия.

"Войната, според нашите оценки, активна фаза на военни действия ще продължи най-малко през първата половина на 2024 г.", отбеляза Пишний.

Според него ситуацията на несигурност е ярко илюстрирана от примера на "зърнения коридор".

"Нашата априлска макропрогноза предполагаше, че "зърненият коридор" ще работи с определени ограничения. Врагът реши да развенчае това споразумение и "зърненият коридор" вече е блокиран. Това ще струва на Украйна поне 2 милиарда долара през първата половина на годината", обясни Пишний.

Друго сериозно предизвикателство за икономиката на Украйна е миграцията, според Пишний.

САЩ дава още 500 млн. долара хуманитарна помощ на Украйна

САЩ дава още 500 млн. долара хуманитарна помощ на Украйна

С цел да подпомогне лицата, които са били разселени или по друг начин засегнати от конфликта

"В нашата макропрогноза ние планирахме, че миграционният поток ще бъде положителен и хората ще се върнат тази година. Но сега, когато ракетните атаки се засилиха, виждаме, че това не се случва", каза Пишний.

Въпреки определени положителни развития управителят на НБУ призова да за прагматизъм и да не се изпада в еуфория.