Шефът на USAID, Саманта Пауър, обяви в понеделник, че ще бъдат предоставени над 500 милиона долара хуманитарна помощ за Украйна, където около 17 милиона души се нуждаят от помощ след руската инвазия, предава Ройтерс.

Съобщението за помощта беше направено в киевската централа на Държавната служба за извънредни ситуации и има за цел да отговори на нуждите на украинските граждани, пострадали от войната.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. десетки хиляди украински граждани и войници от двете страни бяха убити, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Тази конфронтация е най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Хуманитарната помощ, която ще бъде предоставена чрез Организацията на обединените нации (ООН) и други неправителствени организации, ще подпомогне лицата, които са били разселени или по друг начин засегнати от конфликта, чрез осигуряване на спешна хранителна помощ, здравеопазване и безопасна питейна вода, както и други видове помощ, според изявлението на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Самата Пауър посети центъра за извънредни ситуации на Украйна, където се запозна с предоставеното от САЩ оборудване и се срещна с кучето Патрон, известното украинско куче, което откри повече от 200 експлозива и предотврати взривяването им.

Пауър съобщи също, че в понеделник е предала допълнително оборудване на стойност 2,3 милиона долара, което ще помогне на украинските служби за извънредни ситуации да възстановят щетите, причинени на критичната инфраструктура от руските сили.

Тя отбеляза, че вижда как Русия разрушава, докато Украйна възстановява, и сподели, че е привилегия за САЩ да подкрепят украинските партньори в процеса на възстановяване.

Пауър изрази сериозно безпокойство от решението на Русия да прекрати участието си в пакта, който е позволявал износа на зърно през Черно море от Украйна през последната година. Това решение блокира пренасянето на украинското зърно чрез безопасни маршрути и влошава глобалната хранителна криза. Пауър характеризира решението на Русия като безразсъдно и демонстрация на безчувственост и пренебрежение към човешкия живот не само в Украйна, но и в световен мащаб.

ООН съобщи, че от началото на руската инвазия са били убити над 9 000 граждани, а около 16 000 са ранени. Близо 6 милиона украински бежанци се намират в различни части на Европа.

САЩ са предоставили над 2,6 милиарда долара хуманитарна помощ от началото на конфликта, от които над 1,9 милиарда долара са предоставени чрез USAID.

По време на посещението си в Украйна Пауър ще се срещне с правителствени служители, фермери, работници в енергийния сектор и екипи за реагиране при извънредни ситуации, както и с партньори на USAID, които предоставят помощ.

Тръмп слага край на войната с "лесна сделка"

Тръмп слага край на войната с "лесна сделка"

Той заяви, че би използвал добрите си отношения с лидерите на двете държави за да постигне споразумение