В неделя президентът Володимир Зеленски връчи медал на известното украинско куче Патрон, което търси мини, и на неговия стопанин в знак на признание за тяхната всеотдайна служба след нахлуването на Русия, съобщи Ройтерс.

От началото на войната на 24 февруари досега малкият Джак Ръсел териер е открил повече от 200 експлозива и е предотвратил взривяването им, като бързо се е превърнал в кучешки символ на украинския патриотизъм.

Италия изпраща 2 кораба за почистване на мини в Румъния

Италия изпраща 2 кораба за почистване на мини в Румъния

Ще действат в Черно море, заедно с румънските ВМС

Зеленски връчи наградата на пресконференция в Киев заедно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Патронът лаеше и размахваше опашката си, предизвиквайки смях от страна на публиката. Трюдо потупа джобовете си, сякаш търсеше кучешко лакомство.

"Днес искам да наградя онези украински герои, които вече разчистват земята ни от мини. А заедно с нашите герои и един прекрасен малък сапьор - Патрон, който помага не само да се неутрализират взривни вещества, но и да се научат нашите деца на необходимите правила за безопасност в районите, където има минна заплаха", заяви Зеленски в изявление след церемонията.

Наградата получи и собственикът на Патрон, майор от служба "Гражданска защита", Михайло Илиев.