Румънският министър на отбраната Василе Динку е провел двустранна среща с италианския министър на отбраната Лоренцо Герини в рамките на посещението в 57-а авиобаза Михаил Когълничану.

Според прессъобщение, издадено от румънското министерство на отбраната, двамата са обсъдили ситуацията със сигурността в Черноморския регион (включително заплахата от плаващи мини) в контекста на войната в Украйна, решенията на срещата на върха на НАТО и мерките за консолидиране на Алианса, отбранителна и възпираща позиция, както и сътрудничество в рамките на ЕС.

Румънският министър на отбраната изтъкна единственото по рода си значение на извънредната среща на върха на НАТО на 24 март, когато лидерите на алианса одобриха исторически решения, насочени към укрепване на съюзническото възпиране и отбранителна позиция на източния фланг, от Балтийско море до Черно море.

Герини обяви намерението на Италия да изпрати два миночистача, които да действат в Черно море, заедно с румънските военноморски сили, за да открият и неутрализират мини.

Италианският министър на отбраната изтъкна "съществената роля на Румъния за гарантиране на сигурността в Черноморския регион", като повтори решението на Италия да допринесе за консолидирането на източния фланг на НАТО.

Обезвредиха мина на 70 километра от румънския бряг

Обезвредиха мина на 70 километра от румънския бряг

Това е третата мина открита след началото на конфликта в Украйна