Украйна разглежда предложенията за кредит за закупуване на природен газ преди зимния сезон.

Предложения са направени както от Европейския съюз, така и от Русия, заявява днес премиерът Юлия Тимошенко.
Кредитът е необходим на Украйна, за да може да запълни газохранилищата преди началото на зимния сезон, което да й позволи да осъществява транзита на природен газ към Европа.

„Украйна преживява изключително труден период, необходими са ни 5 милиарда долара, за да се запълнят подземните хранилища, и е необходимо да го направим, независимо, че нямаме достатъчна ликвидност в националната банкова система. Затова и ние се обърнахме към всички, които са заинтересувани към съхранението и транзита на газ през нашата страна - Европейския съюз и Руската федерация", обяснява Тимошенко, цитирана от УНИАН.

Предложенията на ЕС и на Русия се разглеждат паралелно, посочва още Тимошенко.

Припомняме, преди седмица украинският премиер посочи цифрата от 4.2 милиарда долара, които са необходими на страната.

По време на срещата си в Брюксел на 18-19 юни лидерите на ЕС обаче не взеха решение да предоставят кредит на Украйна с цел стабилизация.

Въпреки че до този момент Украйна е изплатила всичките си задължения към "Газпром" и изплаща всеки месец в срок доставките, от Москва ежемесечно предупреждават, че Украйна няма да плати и газът за Европа ще спре отново.

Киев от своя страна признава финансовите трудности при разплащането с "Газпром" и особено със заплащането на запасите, с които трябва да се запълнят хранилищата за зимата.