Правителството на Украйна води преговори с международни облигационери за преструктуриране на дълга си в размер на 20 милиарда долара, съобщава "Ройтерс".

Министърът на финансите Сергей Марченко заяви, че се обсъжда частично отписване на дълга.

Украйна се споразумя за двугодишно замразяване на плащанията по своите международни облигации в първите дни на руската инвазия през февруари 2022 г. Киев иска да запази достъпа си до международните пазари и има желание да постигне ново споразумение преди замразяването да приключи през август.

"В момента водим преговори за преструктуриране с кредиторите и, наред с други неща, това включва частично отписване на дългове", уточни Марченко на среща с депутати в парламента.

Държавният дълг на Украйна скочи до 80% от БВП

Държавният дълг на Украйна скочи до 80% от БВП

Украинската икономика претърпя огромен срив след руската инвазия

Той посочи, че повече подробности за преговорите за преструктуриране ще бъдат публикувани в близко бъдеще.

Войната с Русия продължава вече трета година и украинското правителство разчита до голяма степен на чуждестранна финансова помощ, за да може да покрива своите социални и хуманитарни плащания. По-голямата част от държавните приходи на Украйна отиват за отбрана.

Суверенните доларови облигации на Украйна претърпяха слаби промени, като тези с падеж между 2027 и 2034 г. се търгуваха на дълбоко затруднени нива между 27 и 31 цента за долар, което показва, че пазарите оценяват отписването.

Украйна се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ на месец през 2024 г.

Украйна се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ на месец през 2024 г.

Бюджетният дефицит на страната е около 37 милиарда долара тази година