Унгария и Катар се споразумяха техните държавни енергийни компании да започнат преговори за закупуване на втечнен природен газ (LNG). Това заяви външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

В интерес на Унгария е да привлече нови източници в доставките на газ, изтъкна Сиярто след преговорите в Доха. Съгласно споразумението унгарската енергийна група MVM ще започне разговори с QatarEnergy относно възможността за доставка на Унгария с LNG в рамките на три години.

Унгария, членка на Европейския съюз, до голяма степен разчита на руски газ и петрол, а нарастващите разходи за енергия допринесоха за нарастващия бюджетен дефицит тази година.

Катар вече е сред най-големите износители на втечнен природен газ в света и няколко европейски държави, изправени пред скок в цените на енергията и криза в доставките на гориво, преговарят с арабската държава от Персийския залив за намаляване на зависимостта си от руските енергийни ресурси.

Сиярто добави, че за да може Унгария да купува природен газ от Катар, Европейският съюз ще трябва да разшири капацитета на своите южни LNG терминали. Ако Хърватия разшири капацитета на своя LNG терминал, както беше обещано, тогава може да е реалистично газът от Катар да играе роля в енергийните доставки на Унгария в рамките на три години, каза още той.