Демократите в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) приеха във вторник законопроект за финансиране на правителството на САЩ до 3 декември и спиране на лимита за заеми до края на 2022 г.. Сега той ще бъде изпратен в Сената, където обаче републиканците вече обещаха да го блокират, предаде "Ройтерс".

Гласуването в Камарата на представителите завърши с 220 гласа "за" срещу 211 гласа "против" по партийна линия.

Председателят на Камарата на представители Нанси Пелоси и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър поставиха началото на сблъсъка с републиканците, когато казаха, че ще обединят мерките за разходи и дълг в един законопроект, въпреки обещанието на републиканския лидер на Сената Мич МакКонъл да блокира увеличаването на дълга от 28,4 трилиона долара таван.

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

Спазиха крайния срок 20 декември

Републиканците заявиха, че демократите могат сами да повишат лимита на дълга чрез маневра, която заобикаля правилото на Сената, че 60 от 100-те членове на камарата трябва да одобрят законодателството.

Шумър и Пелоси ще се срещнат с президента Джо Байдън в Белия дом в сряда следобед, съобщи източник.

Конгресът има срок до 30 септември, за да предотврати частично спиране на правителството с началото на новата финансова година на 1 октомври.

Законопроектът ще спре лимита за държавни заеми до декември 2022 г.

Сенатът не постигна съгласие за бюджета, остава опасността от шътдаун на правителството
Обновена

Сенатът не постигна съгласие за бюджета, остава опасността от шътдаун на правителството

Споразумението трябва да получи и одобрението на Камарата на представителите