Републиканците от Сената на САЩ блокираха в понеделник законопроекта за предотвратяване спирането на работата правителството поради липса на финансиране, предаде CNN.

Законопроектът бе приет по-рано през месеца от Камарата на представителите (долната камара в конгреса).Още тогава стана ясно, че има разногласия между партиите.

Предвидените мерки са до 3 декември и предполагат също така спиране на лимита за заеми до края на 2022 г. Конгресът има срок до 30 септември, за да предотврати частично спиране на правителството с началото на новата финансова година на 1 октомври.

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

Спазиха крайния срок 20 декември

Сенатът гласува процедурно предложение за прокарване на законодателството, което се нуждаеше от 60 гласа, за да успее. Тъй като демократите контролират само 50 места в залата, те биха имали нужда от 10 републиканци от Сената, за да гласуват "за". Тъй като мярката не успя в Сената, лидерите на демократите в Конгреса сега ще трябва да се борят, за да определят план Б.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър разкритикува републиканците преди гласуването, като заяви, че "след днешния ден няма да има съмнение коя партия в тази камара работи за решаване на проблемите, пред които е изправена страната ни и коя партия ни ускорява към ненужно, предотвратимо бедствие."

Лидерът на малцинствата в Сената Мич МакКонъл даде ясно да се разбере в продължение на месеци, че републиканците няма да гласуват за увеличаване на федералния лимит на заеми, като предизвика възмущението на демократите, че играе опасна игра, която може да засегне американската икономика.

Все още не е ясно какво ще се случи и дали т.нар. шътдаун няма да настъпи.

Припомняме, че до такава ситуация се стига почти всяка година.

В края на 2018 г. правителството на Доналд Тръмп остана без пари за 35 дни заради невъзможността двете партии да се споразумеят.

В Белия дом не изключват нов шътдаун

В Белия дом не изключват нов шътдаун

Първият шътдаун е закрепил положението на Тръмп преди изборите през 2020