Сенатът на САЩ в четвъртък одобри законопроект за финансиране на правителството до 3 декември, предаде FOX News. Така, засега е предотвратено спирането работата на правителството поради изчерпване на финансирането от октомври.

Шейсет и пет сенатори гласуваха в подкрепа на законопроекта за краткосрочно финансиране.

"Този вот означава, че правителството остава отворено", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването, определяйки го като лъч надежда.

Документът обаче не включва разпоредба за повишаване на тавана на дълга.

Йелън: Американската икономика е в риск от шътдауна

Йелън: Американската икономика е в риск от шътдауна

Да се вдигне таванът на дълга, призова финансовият министър

Припомняме, че министърът на финансите Джанет Йелън по-рано днес предупреди, че дефолт би причинил непоправими вреди на американската икономика и не трябва да се допуска. За това трябва да се вдигне таванът на дълга на САЩ. Около 18 октомври правителството ще остане без пари, освен ако Конгресът не повиши лимита на федералния дълг.

По-рано долната камара прие закона за повишение на тавана на федералния дълг до декември 2022г. В Сената се очакваше съпротивата на републиканците.

Републиканците от Сената на САЩ блокираха в понеделник законопроекта за предотвратяване спирането на работата правителството поради липса на финансиране.

Предвидените мерки са до 3 декември и предполагат също така спиране на лимита за заеми до края на 2022 г. Конгресът имаше срок до 30 септември, за да предотврати частичното спиране на правителството с началото на новата финансова година на 1 октомври.

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

Крайният срок за гласуване наближава

Припомняме, че до такава ситуация се стига почти всяка година.

В края на 2018 г. правителството на Доналд Тръмп остана без пари за 35 дни заради невъзможността двете партии да се споразумеят.