Дефолт би причинило непоправими вреди на американската икономика и не трябва да се допуска. За това трябва да се вдигне таванът на дълга на САЩ. За това предупреди министърът на финансите Джанет Йелън, цитирана от "Ройтерс".

Това изявление бе направено пред финансовата комисия на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес).

Йелън каза, че около 18 октомври правителството ще остане без пари, освен ако Конгресът не повиши лимита на федералния дълг.

По-рано долната камара прие закона за повишение на тавана на федералния дълг до декември 2022г. Сега предложението отива в Сената, където се очаква съпротивата на републиканците.

Припомняме, че републиканците от Сената на САЩ блокираха в понеделник законопроекта за предотвратяване спирането на работата правителството поради липса на финансиране.

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

Крайният срок за гласуване наближава

Законопроектът бе приет по-рано през месеца от Камарата на представителите (долната камара в конгреса). Още тогава стана ясно, че има разногласия между партиите.

Предвидените мерки са до 3 декември и предполагат също така спиране на лимита за заеми до края на 2022 г. Конгресът има срок до 30 септември, за да предотврати частично спиране на правителството с началото на новата финансова година на 1 октомври.

Все още не е ясно какво ще се случи и дали т.нар. шътдаун няма да настъпи.

Припомняме, че до такава ситуация се стига почти всяка година.

В края на 2018 г. правителството на Доналд Тръмп остана без пари за 35 дни заради невъзможността двете партии да се споразумеят.

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

Спазиха крайния срок 20 декември