През последните две години има увеличение в консумацията на бира в Евросъюза, както и в производството й. Това сочат данните на международната консултантска фирма Royal Haskoning DHV, както и данните на Евростат и Пивоварите на Европа, представени по време на гала вечерта "Бирата служи на Европа".

Тя се проведе в Брюксел за шеста поредна година по инициатива на Пивоварите на Европа.

Десетки представители на европейските институции, бизнеса, медиите, неправителствени организации и партньори на бирената индустрия уважиха галата на бирата в столицата на Европа.

На събитието се представиха резултатите от най-новите икономически проучвания за развитието на сектора. Според тях в ЕС функционират почти 7500 пивоварни и имат значителен принос за търговския обмен със цели 123 държави от целия свят.

Според проучването "Бирата свързва Европа със света" през миналата година продажбите на кехлибарената течност възлизат на повече от 110 млрд. евро.

Между 2014 г. и 2015 г. пък консумацията на бира в ЕС се е повишила с 1%, а производството с 1,4 на сто.

Оказва се, че в Евросъюза от производство и продажби на бира се генерират 42 млрд. евро данъци за 28-те страни на ЕС.

По данни на Европейската комисия пък бирата затвърждава мястото си сред основните продукти, които Европа изнася към трети страни - най-вече САЩ, Канада и Китай.

Друго любопитно нещо е, че европейският пивоварен сектор е ключов за създаването на работни места. Директната заетост в пивоварния бранш през 2015 г. възлиза на 122 000 работни места. По-интересното обаче е, че като разклонена верига всяко едно от тях генерира 7 работни места, а още по-нататък по веригата на доставките генерира още нови 11 работни места в сектора на търговията чрез магазините и заведенията.

Общо индиректната заетост от производството и продажбите на бира се изчислява на 2,3 милиона работни места.

Малките и микро пивоварните са удвоили броя си за последните 6 години. В Европа вече се произвеждат над 100 стилове пиво и повече от 50 000 марки бира.