Полша е уверена, че ще се справи без руски газ след 2022 г. - разчита на втечнен природен газ и собствен добив в Северно море. Това обяви директорът на полската държавна петролно-газова компания PGNiG Петер Вожняк.

По-рано PGNiG уведоми руския газов гигант "Газпром" за намеренията си да не удължава договора за закупуване на газ, който изтича в края на 2022 г.

"Предварително сме се погрижили да имаме договори в обема на вътрешното търсене и дори повече от това търсене", изтъкна Вожняк в ефира на полската телевизия.

Полша наложи тежка глоба на френската компания Engie заради "Северен поток 2"

Полша наложи тежка глоба на френската компания Engie заради "Северен поток 2"

В размер на 172 млн. злоти (около 44,7 млн. долара)

Той отбелязал, че Полша разчита на втечнен природен газ (LNG). "Основните партньори не са само САЩ, но и Катар. Напоследък ние купуваме и много втечнен природен газ от Норвегия", уточни директорът на PGNiG.

Освен това Полша разчита на собствения си добив в Северно море. "Ние купуваме находища в Северно море - вече четири години последователно. Към момента имаме 26 концесии, от които ще произвеждаме газ. Частично вече произвеждаме, а отчасти тези концесии и тези находища са в процес на строителство и подготовка за производство", допълни Вожняк.

"Ние ще произвеждаме от тези находища и от следващите, които ще закупим, около 2,5 млрд. куб. метра газ, които ще бъдат транспортирани до Полша по строящия се газопровод Baltic Pipe", добави той.

Полша се отказва от руския газ през 2022 г.?

Полша се отказва от руския газ през 2022 г.?

В Москва не вярват...

"Това е всичко - портфолиото с втечнен природен газ и портфолиото с находищата, както и производството в страната, което е общо около 4 млрд. куб. метра, ще замести перфектно за нас това, което имаме сега - т. е. договор с "Газпром", заключи шефът на PGNiG.

PGNiG има няколко дългосрочни договора за доставка на втечнен природен газ от САЩ. Договорът с Cheniere Marketing International предвижда получаването от Полша в периода 2019-2022 г. годишно на около 0,52 млн. тона втечнен природен газ (приблизително 0,7 млрд. куб. метра газ след регазификация), а от 2023 до 2042 г. - по 1,45 млн. тона (1,95 млрд. куб. метра след регазификация). Договорът с Venture Global LNG предвижда доставката на 2 млн. тона втечнен газ годишно в Полша в течение на 20 години, което съответства на 2,7 млрд. куб. метра газ след регазификация.