Италия е в рецесия. Това заяви индустриалният министър Коррадо Пассера, като все пак добави, че "страната има основата да започне да говори за икономически растеж".

В реч пред най-голямата бизнес-лоби организация на Италия - Confindustria, той подчерта, че глобалната икономическа криза "е създадена от лошо и неадекватно управление" на ситуацията.

Министърът посочи, че икономическият растеж може да дойде единствено от самите италиански компании. "Ако ние не освободим компаниите да създават растеж, аз не виждам друг начин", каза Пассера, намеквайки че правителството на страната няма пари за стимулиращи икономиката мерки, информира money.bg.

Според него, новите капиталови изисквания за банките от страна на Европейския банков регулатор са "лишени от мъдрост". "Банките ще бъдат сериозно ударени и ще имат по-малко свободни ресурси", заяви италиански индустриален министър.

Самата бизнес организация Confindustria обяви, че понижава своите прогнози за икономиката на Италия като отбеляза, че в еврозоната е стартирала "зимата на рецесията" и Италия би била засегната дори по-скоро и по-силно от тази рецесия.

Според новите прогнози на Confindustria, БВП на Италия ще отбележи спад от 1.6% за 2012 година. Съгласно очакванията, бюджетният дефицит на страната ще достигне едва 0.1% от БВП на страната през 2013 г., когато новото италианско правителство има за цел да бъде постигнат балансиран бюджет чрез новите сурови мерки на икономии и реформи, които предлага.