Русия забрани на всички чужденци да работят като търговци на дребно в магазините и пазарите на страната. Това стана с нов закон, който влезе в сила вчера, предаде Би Би Си.

Около 20 хиляди чужденци до момента работиха на московските пазари.

Според президента Владимир Путин става въпрос за защита на интересите на руските граждани.

Преселническите групи определиха закона, който беше приет след етническото насилие миналата година като несправедлив и неприложим.

Макар, че чужденците нямат право да продават директно стоки, те си запазват правото да работят на руските пазари по разтоварителната дейност, почистването, като търговци на едро и управители, заяви Вячеслав Поставнин - служител на Руската федерална служба по миграция.

Законът беше въведен сред редица инциденти, и по-специално - вълненията в северния град Кондопага, където двама местни мъже бяха убити по време на скандал с етнически чеченци.

Този закон ще промени лицето на търговията в Русия, смята кореспондент на Би Би Си.
Пазарите ще предлагат работа за хората от бедните страни, ако те са съгласни да работят много часове за малко пари.

Всеки, който работи в магазин или на щанд трябва да има руско гражданство.

Властите, отговорни за въвеждането на новия закон заявяват, че няма да бъдат предприети масови операции за следене дали се спазва закона. По думите им, управителите на пазарите ще съблюдават това.

Журналистите в Русия предупредиха за скока на цените, който ще предизвика новият закон, но според властите той се дължи единствено на инфлацията.

Новият закон е последният от серия закони, насочени срещу имигрантите.

На 15 януари, на гражданите на ОНД (Общност на независимите държави - съюз на 11 от общо 15 -те държави от бившия Съветски съюз), които до този момент влизаха без визи в страната им беше забранено да продават алкохол и лекарствени средства.

До 1 април броят на работещите чужденци на руските пазари беше намален с 40%.

По думите на Поставнин новият закон цели борба със сивата икономика.
„Хората наистина започнаха да изплуват от сивата икономика - това е много хубаво", каза той.