Финансовият регулатор на САЩ поиска от съдия в Ню Йорк да задържи шефа на Тесла Илън Мъск, за нарушаване уреждането на спор за коментари в социални медии, съобщава БиБиСи.

Решението на Комисията за ценни книжа и борси е след като Мъск пусна туит за продукцията си от автомобили. Миналата година Мъск се съгласи, че няма да прави изявления за финансовите резултати на Тесла без предварително споразумение с компанията.

Това решение бе след негови туитове от август, че обмисля да направи компанията частна с цена на акцията от 420 долара.

Няма коментар от Тесла или Мъск за решението на регулатора за задържане. Цената на акциите на Тесла се понижиха с 5% на Wall Street.

Илон Мъск плаща 20 млн. глоба и напуска поста Председател на съвета на директорите на Tesla

Илон Мъск плаща 20 млн. глоба и напуска поста Председател на съвета на директорите на Tesla

След споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Мъск публикува въздушна снимка на хиляди нови превозни средства от Тесла, след което заяви, че очаква компанията да произведе 500 000 автомобила през 2019 година.

В съдебни документи, подадени в Ню Йорк е записано, че Мъск не е получил одобрение преди да публикува своя туит, което е нарушение на споразумението. Финансовият регулатор отбелязва, че туитът е разпространен до повече от 24 милиона души.

По този начин Мъск нарушава окончателното решение на съда, като прави точно това, което окончателното решение има за цел да предотврати, пише в иска към федералния съд в Манхатън.

Съдят Мъск за измама

Съдят Мъск за измама

Комисията предлага да се забрани на Мъск да заема позиция на директор на публична компания

Мъск заявява, че броят на автомобилите е публично разкрит преди разговор с финансовите анализатори по време на резултатите от четвъртото тримесечие на Тесла.

Той също така прецизира информацията в по-нататъшно съобщение: "Исках да кажа, че годишният темп на производство в края на 2019 г. вероятно ще е около 500 хиляди, т.е. 10 хиляди автомобила/седмица. Доставките за година все още се оценяват на около 400 хиляди".

Той също така критикува регулаторът, че не е чете преписите от анализаторите.

Tesla обяви загуби

Tesla обяви загуби

$700 000 са стрували частните полети на Илон Мъск

Миналата година, власти в САЩ наложиха глоба в размер на 20 млн. долара на Тесла и Мъск, а той самият бе принуден да се откаже от ролята си на председател в продължение на три години.

Инвеститорите също призовават за по-силен надзор, след като неговото непостоянно поведение привлича внимание.

В интервюта той коментира, че често е спал на дивана в офиса на Тесла, а в онлайн видео той за кратко пуши марихуана.

Мъск обясни в интервю за СиБиЕс, че няма "никакво уважение" към финансовия регулатор, но е избрал да плати глобата, защото вярва в съдебната система.

Мъск обича Китай и Ли Къцян му предложи зелена карта

Мъск обича Китай и Ли Къцян му предложи зелена карта

Мъск е впечатлен от бързината и ефективността на развитието на Китай