Британският министър на финансите Джеръми Хънт призова по-възрастните хора да се върнат на работа, като каза, че страната има нужда от тях и той търси начини да направи така, че "работата да си струва Вашето време", предава Ройтерс.

Хънт се спря на проблемите на пазара на труда в реч в петък, която се опита да изложи плановете си за справяне със слабите нива на производителност в страната и стимулиране на икономическия растеж.

"Никога няма да впрегнем пълния потенциал на нашата страна, освен ако не го отключим за всеки един от нашите граждани. Няма да решим проблема си с производителността, освен ако това не го направи всеки, който може да труди", каза той.

"Така че на тези, които са се пенсионирали рано след пандемията или не са намерили подходящата си роля след отпуск, казвам, че Великобритания има нужда от Вас и ние ще разгледаме необходимите условия, за да си струва работата Ви".

Очаква се британската икономика да изпадне в рецесия тази година, задържана от двуцифрената инфлация и стагнирания пазар на труда, който беше ударен от оттеглянето на по-възрастни работници по време на пандемията от COVID-19.

Хънт каза, че е време за фундаментална програма от реформи, която също да насърчи хората с хронични или психични заболявания да преодолеят бариерите и да се върнат отново на работа.

Припомняме, че в последните месеци Обединеното кралство бе обхванато от невиждана от десетилетия вълна от стачки заради поскъпването на живота и недостатъчния ръст на доходите на фона на най-висoката инфлация от 40 години насам.

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

Тя ще продължи до 8 януари