Основната лихва във Великобритания беше намалена от 0,5 до 0,25% - рекордно ниско ниво и първо намаление от март 2009 г. насам, съобщава БиБиСи.

Bank of England обяви редица мерки за стимулиране на британската икономика, включително закупуване на британски държавни облигации на стойност 60 млрд. паунда и корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

Банката също така обяви най-голямото намаление на прогнозите си за икономическия растеж, откакто тя е започнала да ги прави през 1992 г.

Централната банка е намалила прогнозата си за растежа през 2017 г. от 2,3%, които е очаквала през май, до 0,8 процента. За 2018 г. прогнозата беше ревизирана от 2,3% на 1,8 на сто. 

Повечето икономисти настояваха за този ход на Bank of England, след като се отчете рязък спад в сектора на услугите, срив в промишлеността и строителството.

„Икономическите данни от референдума насам отслабнаха рязко. Налице е действителна необходимост за повече стимули сега”, настоя Самюъл Томбс, водещ британски икономист.

Като част от пакета от мерки, предназначени за насърчаване на растежа след решението на мнозинството от британците през юни да напуснат Европейския съюз, Централната банка също така въвежда нова схема за дългосрочно финансиране на банките, според която Bank of England пряко ще кредитира търговските банки на нива, близки до новата основна лихва от 0,25%, за да ги насърчи да продължат да дават кредити.

Точните проценти на лихвите на предлаганите от тях кредити ще зависят от това дали общата сума, която те са отдали за кредит, е спаднала. Схемата е предназначена да гарантира, че от по-ниските лихвени проценти се възползват бизнеса и домакинствата.

Разширеният пакет от мерки беше приет въпреки прогнозата на Централната банка, че инфлацията ще нарасне над поставените като цел 2% в резултат на падането на стойността на британския паунд.

По-слабият паунд прави вносните стоки по-скъпи, което повишава инфлацията. Паундът се обезцени с 1 процент срещу долара след обявлението на Bank of England.

Централната банка предупреди, че ще има „малък растеж на БВП във втората половина на годината”, въпреки че прогнозата за растежа за 2016 г. беше оставена непроменена на ниво от 2% в резултат на по-силния от очаквания растеж през първата половина на годината.