Във вторник Великобритания започна физически проверки на пресни хранителни продукти, внасяни от Европейския съюз, около три години след като напусна единния пазар на блока и осем години след като гласува да напусне ЕС, предава Ройтерс.

Докато големите британски супермаркети и големите износители в ЕС имат ресурсите да се справят с документите и новите изисквания, по-малките търговци на дребно и едро предупредиха за забавяния и смущения и казаха, че потребителите трябва да очакват намалено разнообразие от качествени стоки, по-малко пресни продукти и по-високи цени.

Първата фаза на така наречения нов оперативен модел на Великобритания Border Target Operating Model, изискващ допълнително сертифициране, влезе в сила на 31 януари.

Втората фаза започна във вторник, въвеждайки физически проверки на пристанищата за така наречените "среднорискови" животински продукти, растения и растителни продукти, като месо, риба, сирене, яйца, млечни продукти и някои цветя. Въведени са и нови такси.

Правителството казва, че новите проверки, които включват визуални проверки и отчитане на температурата на стоките, са от съществено значение за предотвратяване на навлизането на болести и вредители във Великобритания и ще изравнят условията за износителите от Обединеното кралство.

"От съществено значение е да въведем тези глобални проверки, базирани на риска, за да подобрим биосигурността на Обединеното кралство", каза министърът на кабинета Луси Невил-Ролф.

"Не можем да продължим с временните мерки, които оставят Обединеното кралство отворено за заплахи от болести и биха могли да нанесат значителни щети на нашия поминък, нашата икономика и нашата земеделска индустрия."

Великобритания многократно отлагаше налагането на проверки върху вноса от ЕС. За разлика от това, ЕС незабавно наложи правилата си, което доведе до забавяне на пристанищата през 2021 г. и накара някои британски износители, като производители на сирене и производители на висококачествено говеждо месо, да се откажат от продажбите на блока, поне първоначално.

Правителството казва, че ще възприеме "прагматичен подход" към проверките, приоритизирайки стоките, представляващи най-голям риск за биосигурността, и поддържайки гладкия поток на вносни стоки.

Миналата седмица обаче законодателите на Обединеното кралство призоваха правителството да даде яснота относно честотата на проверките, заявявайки, че бизнесът остава в неведение.

Правителството изчислява, че неговите гранични правила ще увеличат разходите за вносителите колективно с 330 милиона паунда (413 милиона долара) годишно и ще увеличат инфлацията на храните само с 0,2% за три години.

Кметът на Лондон: Брекзит е струвал на Обединеното кралство над 178 млрд. паунда

Кметът на Лондон: Брекзит е струвал на Обединеното кралство над 178 млрд. паунда

Излизането от ЕС е намалило размера на икономиката с 6%