Със заповед на венецуелския президент Николас Мадуро се въвежда извънредно икономическо положение в страната. Това съобщи министърът на икономиката.

Мярката е със срок от 60 дни и ще важи за територията на цялата страна, предадоха световните информационни агенции. Това е оповестено и в държавен вестник.

Решението е било оповестено днес, часове преди ключова реч, в която ще бъдат заявени предстоящи реформи в защита на правото на населението за достъп до здравеопазване, образование и т.н. в настоящата икономическа ситуация в страната. 

Речта е очаквана с голям интерес, тъй като за първи път от 17 години президент-социалист ще говори пред Конгрес, доминиран от десницата.

Изключително трудното положение на Венецуела се дължи едновременно на статута ѝ на крупен производител на петрол и на ангажираността ѝ да изгради една некапиталистическа система. Петролното богатство излиза от страната толкова бързо, колкото и влиза, като оставя зад себе си един народ, изтощен от инфлация, оскъдица и нестабилност.